Wat is het verschil tussen functie schrijven & verhaal schrijven?

09/02/2012 by admin

Wat is het verschil tussen functie schrijven & verhaal schrijven?

Functie schrijven en verhaal schrijven zijn twee soorten nieuwsverhaal. Beide zijn feitelijke en dienen om aan te sluiten in de lezer. De journalist zal verslag uitbrengen over beide verhaal en soortgelijke literaire apparaten zal gebruiken om de structuur van het stuk van het schrijven. Het perspectief en de prioriteit van elke stuk is echter heel anders.

Perspectief

Het fundamentele verschil tussen functie schrijven en verhaal schrijven is dat elk type nieuwsartikel een verschillende redactionele perspectief heeft. Journalisten schrijven functie verhalen over mensen en zaken voor kranten en tijdschriften, overwegende dat verhaal schrijven over rapportage over huidige nieuwsverhalen over incidenten die zich hebben voorgedaan, nationaal, lokaal of wereldwijd.

Tijd en prioriteit

Nieuwsverhalen maken nieuws van de krantekop Ze zijn gebaseerd op huidige gebeurtenissen, zijn tijd gevoelige en geschreven en gepubliceerd kort na een incident heeft voorgedaan. Hard nieuwsverhalen houden de lezer of TV viewer bijgewerkt met recente updates van belangrijke gebeurtenissen. Dergelijke verhalen zijn geprioriteerd volgens belang en de sociale gevolgen. Zachte verhalen over entertainment of functies worden niet beschouwd als tijd-gevoelige nieuws omdat ze kwestie-gebaseerde en niet-dringende inhoud bevatten.

Inhoud

De focus van een functie verhaal heeft een hoek en is gebaseerd op een specifieke kwestie over politiek, religie, beroemdheid, maatschappij of menselijke belang. Vaak is een enkele persoon die van belang is geïnterviewd voor het leveren van inhoud voor het verhaal. De inhoud van een nieuwsbericht, is echter steeds vaker een reactie op iets dat zich net heeft voorgedaan. Het zou over een dramatische gebeurtenis zoals een schandaal, misdaad of ramp, of het zou zoiets alledaags als een commissievergadering of een fondsenwerving evenement.

Stijl

De journalistieke schrijfstijl is over het schrijven van beknopte, heldere en feitelijke kopie te grijpen de aandacht van de lezer, of het nu voor een nieuwsbericht of een functie. Echter, met een nieuwsbericht zal de journalist schrijven een korte en directe Nieuws overzicht over de informatie over een gebeurtenis die zojuist heeft plaatsgevonden en waarin het wie, wat, wanneer, waar en waarom van het incident. Een schrijver functies zal soms schrijven van een langer artikel thats meer verhaal in stijl. De schrijver zal vaak kleuren het verhaal met meer dialoog en persoonlijkheid.Gerelateerde Berichten