Hoe te interpreteren bloed panelen van honden

06/05/2013 by admin

Hoe te interpreteren bloed panelen van honden

Dierenartsen uitvoeren meestal vier soorten tests voor de beoordeling van de toestand van een hond: een complete blood count (CBC), chemie panelen voor diverse organen (biochemische profiel), urineanalytische en schildklier functie proeven. De CBC meet het aantal hemoglobine, rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, terwijl de bloed chemie panelen informatie over de chemische bestanddelen van het bloed geven. De resultaten van de chemie-deelvenster kunnen aangeven als zich problemen voordoen met de hond organen zoals de nieren, de lever of de alvleesklier. De biochemische profiel wordt uitgevoerd op het serum in het bloed.

Instructies

• Controleer de resultaten die de algemene metabolisme functie aangeeft. De niveaus van de bloedglucose, afgekort als GLU, hebben normale waarden tussen 60 en 120 mg/dL. Niveaus meer dan 120 kunnen wijzen op hyperglycemie; moet de test geven een bloedsuikerspiegel onder 60 mg/dL, dit geeft aan dat de hond hypoglycemic. De lactaat dehydrogenase of LDH moet tussen 10-273 U/L.

• Controleer de waarden voor de tests beoordelen van de nierfunctie. Normale niveaus van bloed ureumstikstof (BUN) zijn tussen 9 en 27 mg/dL en geen resultaten boven of onder deze waarden kunnen verwijzen naar nierziekte.

• Uw hond de resultaten vergelijken met de normale niveaus van elektrolyten. Normale natrium (Na) niveaus zijn tussen 140 en 153 mmol/L en de graaf chloride (Cl) moet tussen 106 en 118 mmol/L. resultaten boven of onder de normale grenzen kunnen betekenen dat uw hond is een aandoening van de bijnieren, het hart en de nieren. Aanvullende tests zijn nodig om het probleem te identificeren.

• Controleer de tests voor leverfunctie: de totale proteïne (TP), de cholesterol (CHOL), en de totaal bilirubine (TBILI). Normaal TP moet tussen 5.2 en 7,8 gm/dL en lagere niveaus kunnen geven aan slechte voeding of een infectie. Verhoogde niveaus van TP kunnen verwijzen naar een virale infectie. Resultaten tussen 0,0 en 0,4 mg/dL voor TBILI worden beschouwd als normale en verhoogde niveaus kunnen betekenen dat de hond een zieke lever heeft.

• Controleer of de niveaus van Thyroxine (T4) in uw hond tussen de normale bereiken zijn: 1.0 en 4,7 ug/dL. Abnormale niveaus kunnen betekenen dat uw hond heeft hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie.

• Controleer de lipase (LIP) niveaus. Resultaten tussen 200 en 700 U/L geven dat uw hond gezond is. Anders, de hond wellicht pancreatitis.

Tips & waarschuwingen

  • De waarden van tests kunnen variëren van lab naar lab en kunnen ook verschillen naar gelang de machine gebruikt, de leeftijd en het ras van uw huisdier.
  • Raadpleeg een dierenarts als een van de resultaten boven of onder de normale waarden zijn.


Gerelateerde Berichten